Search
zaszlo

Esküvőszervezés

Az esküvő szervezés támogatása, az esküvő, mint rendezvény, és az esküvő szervezés sajátosságai, az esküvő szervezés folyamatainak elemzése

Legtöbbünk életében eljön az idő, amikor összekötjük életünket szívünk választottjával, és mindannyian azt szeretnénk, hogy az esküvő tökéletesen sikerüljön. Ennek érdekében végezhetjük magunk az esküvő szervezését, vagy megbízhatunk vele profi esküvőszervező céget.

Az esküvőszervező munkája - az esküvő megtervezése, és zökkenőmentes lebonyolítása - komplex feladat. Profi esküvőszervező megbízása a következő előnyöket biztosítja az esküvő szervezésben:

- elvégzi az esküvő tervezésével, szervezésével járó ügyes-bajos feladatokat, a telefonálgatást, az egyeztetéseket
- tapasztalataival, és ötleteivel hatékonyabbá teszi az esküvő helyszínek, szolgáltatók keresgélését, a nézegetést, próbálgatást
- tudja melyik esküvő helyszínen, szolgáltatónál milyen szolgáltatásokért, és kb. mennyit kell fizetni, így nem érik meglepetések az ifjú párt az esküvő után
- az esküvő napján elvégzi a rendezvény felügyeletét.

Minden esetben kössünk vele az esküvő megszervezésére vonatkozó írásos megbízási szerződést, hogy mit és mennyiért vállal, pontosan mi tartozik bele a szolgáltatásokba. Némelyik esküvőszervező az esküvő helyszín üzemeltetőjétől kap jutalékot, mások az esküvő szerveztetőitől kérnek jutalékot, vagy fix összeget szolgálataikért. Kattintson az Esküvőszervezők fülre, keressen profi esküvőszervező cégeket, és kérdezze meg őket Ön!

Egy esküvő megszervezése sok munkával jár, nagy kitartás kell hozzá, sokan mégis maguk szeretnék csinálni. Őket segíti a következő leírás az esküvő sajátosságairól, az esküvő szervezés lépéseiről.

Az esküvő szervezésének folyamata:

Az esküvő szervezés első lépései:

Az esküvő, mint rendezvény tervének, forgatókönyvének elkészítését, finanszírozásának megszervezését érdemes kb. egy évvel az esküvő dátuma előtt megkezdeni. A főbb programelemek általában az egyházi, és/vagy polgári esküvő, és az esküvő utáni tor, melyet menyasszonyrablás, menyasszonytánc, és más hagyományos esküvői játékok színesítenek.

Az esküvő szervezés kulcsa - a megfelelő esküvő helyszín kiválasztása:

Más rendezvény típusokhoz hasonlóan az esküvő esetében is a helyszín gyakorolja a legnagyobb hatást a résztvevőkre. Ráadásul az esküvő költségeinek legnagyobb részét a helyszín esetleges bérleti díja, és az ott elfogyasztott étel, és ital ára adja.

Érdemes tehát különös figyelmet szentelni a lehetséges esküvő helyszínek közötti válogatáskor a következőknek:

- a legjobbakat kb. 1 évvel az esküvő dátuma előtt lefoglalják
- jó, ha az egyházi, és/vagy polgári esküvő helyéhez közel van (akár helyben)
- feleljen meg az esküvő, a násznép stílusának
- biztosítsanak szállás lehetőséget a messziről érkezőknek
- legyen gyerekszoba - esetleg az esküvő idejére babysitter - a gyerekek biztonsága, és a szülők kényelme érdekében
- legyen megoldott az őrzött parkolás

Először alakítsa ki az érintettekkel közösen az esküvő helyszínre vonatkozó kritériumokat, és azután azok alapján keressen! Az esküvő helyszín keresőben lehetőséget biztosítunk Önnek a rendezvény típusa (ez esetben esküvő), valamint a helyszín jellege, és számos egyéb tulajdonsága alapján szűrni a találatokat. Döntse el hány személyes lesz az esküvő, milyen ételeket, és italokat szeretnének fogyasztani, és kérjen írásos árajánlatokat a különböző esküvő helyszínektől!

Az esküvő szervezés sikerét biztosító szolgáltatók kiválasztása:

A fenti navigációs fülekkel elérhető keresőinkben a szolgáltatókat is szűrheti a rendezvény típusa (esküvő) alapján is.

Minden rendezvény szolgáltatóra általánosan érvényes, hogy:

- vegyük fel velük a kapcsolatot az esküvő időpontjához képest minél korábban, hogy legyen időnk válogatni, és nehogy más esküvő szervezők megelőzzenek
- az esküvő szervezésekor találkozzunk velük személyesen, nézzük meg élőben eszközeiket, szolgáltatásaikat, és tájékozódjunk a referenciákról
- ha döntöttünk, kössünk velük a szolgáltatások - előkészületek, esküvő közbeni teendők, utómunkálatok - részletit pontosan rögzítő írásos szerződést megfelelő garanciákkal!

Az esküvő sikerét biztosító szolgáltatók az esküvő szervezés folyamatának megfelelő (ajánlott) időrendben:

- Zenekar: Az esküvő helyszín után talán a második legfontosabb, az esküvő hangulatát meghatározó tényező. Azon felül, hogy stílusában megfelel a násznép ízlésének, létszámában is passzoljon a násznép létszámához, és az esküvő helyszínének méretéhez.
- Vőfély, ceremóniamester: Humoros, megnyerő személyiségű vőfélyt válasszon, aki valóban fel tudja dobni az esküvő hangulatát! Ha rokont kér meg, az nem csak az ő, hanem a násznép szórakozásának rovására is mehet.
- Fotós, videós: Ha lehet, járják be vele előre az esküvő helyszíneit! A szerződés térjen ki a következőkre: az esküvő helyszínei, időpontok, időtartamok, az átadásra kerülő anyag mennyisége és minősége (vágott/vágatlan videók, negatívok), ezek költségei, a szerzői jogok.
- Autó (limuzin, old timer), vagy lovas kocsi, hintó kölcsönző: Több, mint fél évvel az esküvő időpontját megelőzően érdemes lefoglalni, címlistát (első cím a virágüzlet), útvonaltervet, időbeosztást egyeztetni.
- Virágkötő: Egyeztessük, hogy mit és miből csinál majd (nem minden virág kerülhet az autóra/hintóra, a menyasszonyi csokorba)!
- Cukrász: Az esküvői tortát rendeljük meg az esküvő előtt legalább 3 hónappal.
- Fodrász, sminkes: Érdemes házhoz hívni, legalább 3 hónappal az esküvő időpontját megelőzően lefixálni.
- Táncoktató: Az ifjú pár nyitótánca az esküvő egyik fénypontja, szánjunk a tánctanulásra pár hónapot!
- Esküvői ruha kölcsönző, esküvői ruha bolt, esküvői szabóság: Az esküvői ruhát, és kiegészítőket bérelheti, vásárolhatja, és készíttetheti is. Bérelhető esküvői ruhákból a legnagyobb a választék, bár állapotuk nem mindig kifogástalan. Vásárolni vásárolhat új esküvői ruhát, vagy vehet majdnem újat másodkézből, aztán továbbadhatja az esküvő után. A varratás gyakran idő-, és energiaigényes, de így juthat az igényeinek mindenben megfelelő esküvői ruhakölteményhez.
- Rendezvény technika, rendezvény kellék kölcsönző, dekoratőr: Nem minden esetben szükséges, néha az esküvő helyszín üzemeltetője, vagy a zenekar biztosítja a szükséges eszközöket, dekorációt.

Az esküvő szervezés dokumentálása:

Esküvő esetén a szokásos program-, költségterven, és részletes forgatókönyvön túl a meghívók elkészítésére is gondolni kell, melyeket legalább 2 hónappal az esküvő időpontja előtt javasolt kiküldeni.

Az esküvő szervezés gyümölcse:

Az esküvő napján az irányításhoz, és a helyszínek esküvő előtti utolsó ellenőrzéséhez szükség van egy hivatásos esküvőszervező, vagy egy alkalmas családtag segítségére. Ez komoly kihívást jelent, sok munkával, és felelősséggel jár, és a szakmai tapasztalat, felkészültség nem helyettesíthető pusztán szorgalommal, és kitartással. Érdemes biztosra menni, ne kockáztassa az esküvő hangulatát!

Az esküvő szervezés végső lépései:

Az esküvő utáni takarítással, helyreállítással, valamint az esküvő szép emlékét őrző fényképek kiküldésével egyáltalán nem ér véget a kihívások sora. Az esküvő végével kezdetét veszi a nászéjszaka...

Az esküvő szervezés támogatására a következő lehetőségekkel állunk rendelkezésére:

Ha Ön vállalja fel az esküvő szervezés felelősségét:
- továbbmehet a segítség oldalunkra a portál használati útmutatójáért, vagy
- regisztráljon, a navigációs fülekre kattintva kezdje meg a megfelelő szolgáltatók kiválasztását, és legyen Ön az esküvő szervezője!

Ha szeretné, hogy a rendezvény sikerét egy profi esküvőszervező garantálja:
- továbbmehet az esküvőszervező oldalunkra útmutatásért, vagy
- a segítség oldalunkra a portál használati útmutatójáért, vagy
- regisztráljon, az Esküvőszervezők fülre kattintva keressen esküvőszervező partnereket, és bízza rájuk az esküvő szervezés feladatainak ellátását!